Etter trekking av tann

trekking av tann

Hva kan du forvente etter å ha trukket en tann?

Blødning:

Etter trekking av en tann vil det trolig blø litt fra gropen der tannen satt. For å begrense blødning er det lurt å bite på kompressen du har i munnen i 15 minutter. Det første døgnet kan det lett begynne å blø igjen - det er derfor lurt å ha flere kompresser tilgjengelig (disse sender tannlegen med deg etter inngrepet). Ved blødning biter du 20-30 minutter på en ny kompress. Gjenta ved behov.

Blåmerke og hevelse:

Det er vanlig at man blir hoven og gul/blå etter tanntrekking, spesielt dersom det er behov for kirurgisk fjernelse. Samtidig vil en del oppleve redusert gapeevne. Dette er ikke farlig og forsvinner uten behandling etter en ukes tid.

Smerter:

Smerter er vanlig de første dagene. Når bedøvelsen går ut (etter 2-3 timer) er det vanlig å ha vondt. Noen har svært lite vondt og tar ikke noe smertestillende, mens andre har behov for smertestillende flere ganger daglig i over en uke. Smerter som vedvarer, men som gradvis blir bedre er ikke noe å bekymre seg for. Derimot er det riktig å kontakte tannlege dersom smertene blir tydelig kraftigere etter 3-4 dager. Da har du trolig fått alveolitt eller «dry socket».

Feber:

De første dagene etter tanntrekking vil noen få lett feber.

Hva må du være oppmerksom på etter å ha trukket en tann?

Mat og drikke:

For å stabilisere såret er det lurt om du ikke spiser og drikker de tre første timene. Er du tørst kan du drikke vann, men ikke bruk sugerør – det gir et uheldig vakuum. De første dagene kan det være utfordrende å spise normal mat.

Myk kost kan være en god hjelp, men det er ikke så viktig hva du spiser, du har trolig lyst til å unngå tygging mot sårområdet likevel. Det viktige er at du får i deg nok næring, noe som er viktig for en rask og god tildeling.

Alkohol:

Det anbefales at du er tilbakeholden med alkohol det første døgn etter tanntrekking.

Røyk og snus:

Røyk og snus reduserer tihelingen. Det er viktig å unngå røyk og snus de tre første timene etter inngrepet. Videre anbefales det å begrense bruken resten av dagen.

Trening:

Unngå hard trening eller tungt arbeide (med høy puls) det første døgnet.

Munnhygiene:

Etter trekking av tann vil det legge seg bakterier og matrester i gropen der tannen satt. Det er vanlig å ha dårlig ånde de første par ukene. Bruk tannbørsten som normalt, men ikke forstyrr selve såret. For å dempe bakterietrykket er det lurt å skylle munnen med klorhexidin (Corsodyl, Flux Pro, Perio Plus eller lignende) 2 ganger daglig i 7 dager.

Hva med etterkontroll når en tann er trukket?

Det er vanlig å sette ett eller flere sting etter at en tann er trukket.
Som oftest brukes en tråd som løser seg opp av seg selv. Selvoppløselige tråder har forskjellig oppløsningshastighet, noen blir borte i løpet 2 uker, andre bruker 4-5 uker på å bli borte.

Fordelen med selvoppløselige tråder er at de ikke må fjernes. Skulle det likevel være behov for at stingene fjernes vil tannlegen gi deg beskjed om det.

Noe annet som av og til legges mot sårområdet er en veke. Dette er en liten stoffbit, et dren, som smøres inn med antibiotikasalve. Det viser seg at dren med salve har speiselt god effekt på å begrense smerter og infeksjon etter trekking av visdomstenner i underkjeven.

Dersom det er lagt veke bør denne fjernes etter ca 4 dager. Enten instruerer tannlegen deg i hvordan du fjernet det selv eller det blir satt opp time til etterkontroll.

Les mer om trekking av tenner.

Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.