Geografisk tunge

geografisk tunge

Hva er geografisk tunge?

Geografisk tunge er farge- og strukturforandringer på tungen. Forandringene danner et mønster som kan likne et geografisk kart.

Områdene er velavgrensede, veldefinerte og rødlige. De ser ut som røde landområder på et ellers normalt hvitlig tungehav. Det spesielle med geografisk tunge er at «kartet» forandrer seg over tid. Et område kan se rødlig og sykt ut en dag, og fremstå normalt noen dager/uker senere. Geografisk tunge kan beskrives som et vandrende utslett på tungen.

Hvorfor får man geografisk tunge?

Geografisk tunge er en godartet kronisk inflammasjonsprosess. Med andre ord en betennelsesprosess uten at det skyldes bakterier, men en irritasjon der immunforsvaret reagerer på noe. Dette «noe» som er årsak til betennelsen er som oftest ukjent.

Selv om man i det store og hele ikke kjenner årsaken til geografisk tunge tror man at stress og arv er to viktige faktorer. Det viser seg nemlig at redusert stress har en god effekt på enkelte pasienter. Når det gjelder arv så ser man at det er mer vanlig hos enkelte familier enn hos andre.

Bruk av p-piller kan gi økt forekomst av geografisk tunge, noe som tyder på at hormoner trolig spiller en rolle i utviklingen.

Er geografisk tunge vanlig?

Ca 1-2,5% av befolkningen har geografisk tunge. Som oftest får man det første gang som barn. Allergikere og astmatikere har oftere geografisk tunge enn andre. Røyking ser ut til å redusere tydeligheten av geografisk tunge, trolig grunnet økt fortykkelse av tungeslimhinnen.

Gir geografisk tunge smerter?

Nei og ja. Som oftest er det ingen smerter/symptomer knyttet til geografisk tung, men enkelte opplever økt følsomhet eller en brennende følelse. Disse vil være spesielt følsomme for alkohol, krydder og sur mat.

Hvordan behandles geografisk tunge?

Geografisk tunge krever som hovedregel ingen behandling. Det er en godartet sykdom man ikke skal være bekymret for.

Ved smerter kan det likevel være aktuelt med behandling for å dempe symptomene. Den mest vanlige behandlingen er da å smøre på en krem eller salve med steroider. Men det viktigste vil være å unngå alkohol, sterke krydder, sure frukter eller annet som trigger smertene.

Hvordan skal en normal tunge se ut?

En normal tunge kan ha mange ulike farger og ulik overflate. Den vil oppleves å ha relativt lik struktur over det hele. Mest vanlig er en matt-hvitlig farge med små ujevnheter, men en rødlig tunge med mange ujevnheter kan også være normalt.

Tungen kles av ulike smaksløker. På fremre del (både på siden og på overflaten) er smaksløkene lite tydelige.

Bakover på tungeryggen er det derimot en tydelig V-formet rekke med opphøyde sikler som utgjør spesielle smaksløker. Bakenfor dette igjen er det et ujevnt mønster med bakre smaksløker (både på siden og på tungeryggen).

Geografisk tunge - konklusjon

Geografisk tunge er en ufarlig betennelse på tungen som fører til at tungen ser ut som et verdenskart. Et kart som endrer seg over tid. Det ser ubehagelig ut, men gir som oftest ingen smerter og krever ingen behandling.

Er du bekymret anbefales det at du ber tannlegen din om en vurdering.

Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.