Tannkrone

tannkrone illustrasjon

Hva er en tannkrone?

En tannkrone, eller krone, er den delen av en en tann som synes i munnen. Roten sitter i kjeven omgitt av ben, mens kronen stikker opp i munnhulen og er den delen vi tygger med. Vi snakker om tannkrone både når den er del av en naturlig tann og når den er del av et implantat.

En naturlig krone består av dentin, kledd av emalje. Emalje er kroppens hardeste materiale og har en hardhet på nivå med stål og titan (5 på Mohs’ hardhetsskala), noe som gjør at en frisk tannkrone tåler enorme tyggekrefter. Likevel går av og til tannkronen i stykker og den må repareres. Dersom skaden er stor, er det nødvendig å lage en ny krone. Det vil si at man lager en kunstig krone som dekker hele tannen, nærmest som en hatt.

Tannkrone – priser, fordeler og ulemper?

For at en tannkrone skal bli best mulig tilpasset og mest mulig holdbar lages den som oftest av en tanntekniker. Det er derfor mer omfattende og dyrere å lage en krone enn en å legge en tannfylling.

Tenner som er knekt eller har store fyllinger vil ofte ha små sprekker nedover mot roten. Ved kronebehandling lages en kunstig over fundamentet til den gamle. Fordelen med dette er at den nye kronen vil holde tannen sammen og beskytte mot ytterligere belastning. En annen fordel er at en kunstig krone ikke kan få hull. Likevel skal man være klar over at det kan oppstå hull under kronekanten. Det er derfor viktig med nøye renhold langs tannkjøttet og kronekanten.

Ulempen med en kunstig krone er at det må fjernes en del tannsubstans for å få plass til kronematerialet. 1-2mm må slipes ned.

Hvorfor sette på krone?

Dersom tannen har en mindre skade kan det legges en fylling i tannen. Utfordringen oppstår når store deler av tannen er ødelagt. Da må man slipe ned restene og beskytte tannen med en krone. Tenner med større ødeleggelser må ofte rotfylles. Krone benyttes både på de fleste rotfylte tenner og på tenner der nerven ikke er involvert.

Hvor lenge varer en krone på tann?

Det er vanskelig å si hvor lenge en krone varer. Selve kronematerialet er så sterkt at de færreste klarer å ødelegge det ved normalt bruk. Derimot kan det skje at det blir hull under kronekanten, altså like under tannkjøttkanten hvor det er en overgang mot roten. Det er derfor viktig med ekstra godt renhold rundt en kunstig krone.

Er det vondt å sette inn krone?

For å få laget en krone må man komme til tannlegen to ganger. Ved første besøk slipes tannen ned og det tas en scanning av tannen (og resten av kjeven). Frem til andre besøk får man en midlertidig krone som ser helt grei ut og som gir deg mulighet til å tygge normalt mens du venter på at kronen skal lages. Ved neste besøk sementeres kronen fast.

Før sliping av tannen gis det bedøvelse slik at man ikke kjenner noe vondt. Som oftest er det ikke behov for bedøvelse ved besøk nummer to. Likevel er det noen som opplever er at det er følsomt når den midlertidige kronen tas av og som ønsker bedøvelse også ved påsetting av kronen. Dette snakker du og tannlegen om i forkant.

Hvordan festes en tannkrone?

Hvordan kronen festes er avhengig av hva slags krone det er.

Når det lages krone på en gjenstående vanlig tann vil kronen sementeres på plass. Det betyr det samme som at den limes fast. Det er ulike sementer eller lim avhengig av hvilke materialer kronen er laget av.

Dersom kronen settes på et implantat vil den skrus fast. Et implantat har gjenger både på utsiden (slik at implantatet sitter fast i kjeven) og på innsiden (slik at det kan skru fast en krone i det). Selve kronen kan ikke skrus fast ved å roteres rundt, men det er et hull i midten av kronen hvor man skrur ned en liten skrue. Skruehullet dekkes med en liten plastfylling.

Når kan man spise etter krone?

Hvor raskt man kan spise etter at en krone er festet avhenger av hvilket lim som er brukt. Noen lim blir harde med gang, mens andre krever noen timer før det er hardt nok for å tåle tygging. Tannlegen vil fortelle hvordan det er i ditt tilfelle. Dersom kronen er festet på et implantat kan du spise med en gang.

Kan tannkronen falle av og hva gjør man hvis den løsner?

Selv om limet vi bruker på kroner er sterkt så skjer det av og til at kronen løsner. Det er da viktig å ta kontakt med tannlege så raskt som mulig. Noen ganger er det bare å lime den fast igjen. Andre ganger er den ødelagt og det kan være behov for mer omfattende behandling.

Hvor lang tid tar det å få tannkrone?

Det varierer litt hvor lang tid det tar å lage en krone, men som oftest går det 2 uker mellom første og andre besøk. Ved første besøk klargjøres det og tannen scannes, dette tar ca 1 time. Ved andre besøk sementeres/limes eller skrus kronen fast, dette tar ca 30 min.

Kan man få hull i en krone?

Nei, man kan ikke få hull i en krone, MEN man kan få hull like under kronen, altså langs kronekanten. Dersom kronen er festet på et implantat kan man ikke få hull i verken krone eller rot (som er laget av titan). Det man må være oppmerksom på ved krone på implantat er at det kan feste seg tannstein på implantatet slik at det kan oppstå tannkjøttbetennelse.

Blir tannkroner misfarget?

Tenner blir naturlig gulere med alderen. Denne endringen skjer ikke med kunstige kroner. Porselen endrer ikke farge på samme måte som tannemalje. Ved laging av krone velger tannteknikeren derfor en farge på kronen som er svært lik nabotennene uten at det må bli for hvitt.

Hva er en tannkrone laget av?

En kunstig tannkrone er laget av porselen (keram) eller metall/porselen i kombinasjon og ser ut som en naturlig tann.

Det blir mer og mer vanlig med porselenstenner siden vi stadig får nye og forbedrede keramiske materialer med forbedret styrke og estetiske egenskaper.

Uansett materialvalg vil fargen tilpasses fargen på de andre tennene slik at det ser naturlig ut. Selv om det ikke er så vanlig er det også mulig å lage kronen i rent metall, for eksempel hvis man ønsker seg en gulltann.

Kan man bleke tenner med krone?

Nei, tannbleking fungerer ikke på kunstige tenner. Porselen lar seg ikke bleke på samme måte som tannemalje. Derimot kan det være at kronen får et misfargende belegg som kan pusses bort. Dersom du er misfornøyd med fargen på tennene anbefales at du får en vurdering av helheten hos tannlege eller tannpleier.

Hva koster en krone på en tann?

Prisen på en krone varierer avhengig av materialet som brukes, om den er festet på en naturlig tann eller implantat, og om det må gjøres noe forarbeid som rotfylling eller stiftoppbygging.

Hva er forskjellen på tannkrone og bro?

En bro kan sees som flere kroner festet etter hverandre når det mangler en tannrot. Begrepet «bro» handler om at det bygges en bro over et område hvor det mangler rot. For å lage en bro må tannen foran og bak luken (altså der du mangler rot) slipes på samme måte som når det slipes til krone. I tillegg til at de slipte tennene får kroner vil det også henge en krone i luften mellom disse. På alle ledd går porselenet ned til tannkjøttet slik at man ikke kan se hvilke tenner som har røtter og hvilke som bæres på nabotennene.

Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.