Tannlegeskrekk
Hva er tannlegeskrekk?
Personer med tannlegeskrekk har angst for tannbehandling. På fagspråket bruker vi ordet «odontofobi».
Det finnes ulike grader av tannlegeskrekk. Noen opplever en mild form for ubehag, mens andre kjenner på en sterk angst. Hvis du lider av odontofobi kan du oppleve en fysisk reaksjon i forkant av tannbehandling. Eksempler på slike reaksjoner er klamme hender, tørr munn eller hjertebank. Lyden av maskiner og lukten av sprit på et tannlegekontor kan forsterke angsten.
Hva kan man gjøre med tannlegeskrekk?
Det finnes ingen enkelt kur mot tannlegeskrekk, men en viktig tilnærming er gradvis tilvenning. Det handler om å møte frykten for etterhvert å innse at tannbehandling ikke er farlig. Dermed er det viktig å ta det første steget, nemlig å bestille time hos tannlegen. Ved timebestilling er det lurt å informere om tannlegeskrekken. På den måten kan tannlegen/tannpleieren forberede seg, og sette av mer tid til deg.
Du som har tannlegeskrekk skal ikke oppleve stress under behandlingen. I starten er det viktig at du blir trygg på tannlegen, kjent med tannlegestolen og føler at du har full kontroll over situasjonen. Målet etter det første besøket er at du sitter igjen med en positiv opplevelse. Dermed er det større sannsynlighet for at du ønsker å komme tilbake.
De aller fleste med tannlegeskrekk opplever å få god hjelp og tilrettelagt behandling hos allmentannlege/tannpleier.
Det finnes et tilrettelagt tannhelsetilbud hos Den Offentlige Tannhelsetjenesten (DOT) for mennesker med alvorlig tannlegeskrekk. Gjelder det deg kan du be om en bekreftelse fra lege eller psykolog til din tannlege. Dermed kan tannlegen henvise til kompetansesenteret ved DOT.
Teamet ved kompetansesenteret består av psykologer, tannleger og annet tannhelsepersonell.
Er tannlegeskrekk normalt?
Tannlegeskrekk er vanligere enn man skulle tro. Det er ca. 70 000-100 000 mennesker som velger å ikke gå til tannlegen pga sterk angst for behandling. Ulempen ved å ikke oppsøke tannlege/tannpleier jevnlig er at det kan føre til et større behov for tannbehandling. Dersom tennene ikke blir jevnlig sjekket kan det utvikle seg dype hull og tannverk. Det er viktig å oppdage hull i tennene så tidlig som mulig slik at du unngår større tannbehandling senere.
Kan man få beroligende hos tannlegen ved tannlegeskrekk?
Dersom du har behov for beroligende medisiner, kan du få dette av tannlegen i forkant av tannbehandlingen.
Hvordan få tannbehandling i narkose?
Tannbehandling i narkose utføres på sykehus. Ved narkose får man medisiner som gir dyp søvn og lindrer smerte. Underveis tilføres det oksygen og man blir overvåket nøye av lege og sykepleier.
Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss
"*" obligatorisk felt