Tannstein

Tannstein

Hva er tannstein?

Tannstein er et hardt, gulhvitt belegg som legger seg på tannoverflaten. Belegget består av forkalket plakk. Dette plakket er altså bakteriebelegg som blander seg med mineraler i spyttet vårt og det dannes tannstein.

De vanligste stedene å få tannstein er der de store spyttkjertlene tømmer seg. Dette er ved fortennene i underkjeven og på utsiden av de bakerste jekslene i overkjeven. Tannstein kan sitte både over og under tannkjøttet. Sitter det over tannkjøttet er det synlig og lettere å fjerne, sitter det under tannkjøttet er det vanskelig å se og dermed også vanskeligere å fjerne.

Hvordan merker man at man har tannstein?

Tannstein legger seg utenpå tennene og kjennes som en ru fortykkelse. Det kan sees som en gulhvit fortetning mellom tennene, spesielt mellom fortennene i underkjeven. Blødning ved bruk av tanntråd er ofte et tegn på tannstein.

Kan man fjerne tannstein selv?

Nei, det er vanskelig å fjerne tannstein selv. Det kreves riktig utstyr og bør gjøres skånsomt av en tannpleier eller tannlege. Du kan derimot begrense hvor mye tannstein du får ved å være nøye med renholdet. Det viktigste du kan gjøre er å pusse tennene både morgen og kveld. I tillegg bør du bruke tanntråd for å fjerne det som ligger mellom tennene. Opplever du at du lett får belegg eller tannstein kan det være lurt å få konkrete råd av tannpleier eller tannlege.

Hva er årsaken til tannstein?

Det er flere grunner til at vi får tannstein. Det er gjerne en kombinasjon av hvor godt man rengjør og hvor disponert man er for å få det. Noen får tannstein uansett hvor godt de rengjør, mens andre aldri får det. Uansett hvor lett du får tannstein er det viktigste du kan gjøre å være nøye med rengjøringen (bruke tannbørste og tanntråd regelmessig).

Både spyttsammensetning og spyttmengde påvirker dannelsen av tannstein. En spyttsammensetning med mye mineraler gir mye tannstein. Dette er en arvelig egenskap noe som betyr at hvis mor eller far har mye tannstein er sannsynligheten stor for at du også har det. Røyking spiller også en rolle og gir mer og mørkere tannstein på tennene.

Er det farlig med tannstein?

Tannstein som ikke blir fjernet kan irritere tannkjøttet og skape betennelse. Innledningsvis blir det en overfladisk betennelse på tannkjøttet som kalles gingivitt. Gingivitt oppdages ved at tannkjøttet blir hovent og blør ved tannpuss eller bruk av tanntråd. Overflaten på tannkjøttet blir glatt og får en mørk rød farge.

Man kan bli kvitt gingivitt med godt renhold morgen og kveld. Dersom betennelsen utvikler seg og går løs på tannbeinet (beinet tennene er festet i), får man tannløsningssykdommen periodontitt. Periodontitt er en kronisk betennelse som ikke blir borte. Man risikerer å få løse tenner eller at tennene må trekkes på grunn av betennelsen. En pasient med periodontitt bør gå til tannbehandling for oppfølging og rens 3-4 ganger i året (eller oftere ved behov).

Kan man få dårlig ånde av tannstein?

Ja, tannstein kan gi dårlig ånde. Den ru overflaten på tannsteinen skaper gode vekstforhold for bakterier som gir vond lukt og dermed dårlig ånde.

Hvordan kan man fjerne tannstein?

Tannstein er hardt og sitter godt fast på tennene. For å fjerne det bør man bestille time hos tannlege eller tannpleier. De har det nødvendige utstyret for å skrape bort tannsteinen på en grundig og forsiktig måte. Tannstein skrapes bort ved hjelp av skarpt utstyr, noen ganger for hånd, andre ganger med maskinelt utstyr.

Hva er forskjell på plakk og tannstein?

Plakk er et mykt bakteriebelegg som du selv fjerner med tannbørste, tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster. Tannstein er en forkalkning av dette belegget og må fjernes hos tannlege eller tannpleier.

Hvor ofte bør man fjerne tannstein?

Det er individuelt hvor ofte man bør gå til tannsteinsrens. Ved regelmessig kontroll og rens hos tannpleier eller tannlege vil man forebygge at det dannes mye tannstein. Det mest vanlige er å fjerne tannstein 1-2 ganger i året. Noen får mer tannstein enn andre, og da anbefales det å rense oftere.

Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.