Ising i tennene

ising i tennene dame

Opplever du ising i tennene?

Ising i tennene er et vanlig tannproblem som mange opplever i løpet av livet. Isingen oppleves som en kortvarig smerte eller ubehag. Ising kan være tegn på et alvorlig underliggende problem, men heldigvis er det som oftest en ufarlig og helt normal reaksjon.

For noen er ising i tennene et lett ubetydelig ubehag, mens det for andre oppleves så intenst at det påvirker livskvaliteten.

Hva skyldes ising i tennene?

Tennene består av flere lag med varierende grad av følsomhet. Dentin (som er laget nærmest nerven) har mange små hulrom og er veldig følsomt for ytre på virkning. Heldigvis er dentin beskyttet av emalje (ved kronedelen) eller av ben og tannkjøtt (ved rotdelen) noe som gjør at vi som oftest ikke opplever ising i tennene.

Ising i tennene kan skyldes flere ting, men felles for de fleste er at beskyttelsen av dentin er borte.

Dette kan skje ved:

Pusseskader: Hard bruk av tannbørste kan føre til at tannkjøtt og etterhvert ben pusses bort. Mest utsatte områder er på utsiden av hjørnetennene.
Syreskader (erosjoner): Sur mat og drikke påvirker pH i munnen, noen ganger så mye at emaljen løser seg opp. Dette er en sakte prosess, men over tid kan syreskader gi ising i tennene.
Karies (hull i tennene): Hull i tennene er ikke den vanligste årsaken til ising, men dype hull kan gi ubehag som ising.
Fraktur eller skade: Sprekker i eller slitasje på tennene som følge av for eksempel tanngnissing kan forårsake midlertidig ising. Det samme gjelder om du mister en fylling.
Tannkjøttbetennelse (periodontitt): Tannkjøttbetennelse gir i seg selv ikke ising, men det fører til at tannkjøttet trekker seg tilbake og dermed blottlegger den mer følsomme rotoverflaten på tennene. Utviklingsforstyrrelser, som molar incisiv hypomineralisering (MIH): Dette er en utviklingsforstyrrelse der emaljen på jeksler og fortenner er tynn og svak. Resultatet er at tennene er dårligere beskyttet og iser mer. Antallet som får MIH rapporteres å være økende, men det er likevel usikkert hvor mange som har det. Enkelte studier viser over 10% forekomst av MIH.

  • Pusseskader: Hard bruk av tannbørste kan føre til at tannkjøtt og etterhvert ben pusses bort. Mest utsatte områder er på utsiden av hjørnetennene.

  • Syreskader (erosjoner): Sur mat og drikke påvirker pH i munnen, noen ganger så mye at emaljen løser seg opp. Dette er en sakte prosess, men over tid kan syreskader gi ising i tennene.

  • Karies (hull i tennene): Hull i tennene er ikke den vanligste årsaken til ising, men dype hull kan gi ubehag som ising.

  • Fraktur eller skade: Sprekker i eller slitasje på tennene som følge av for eksempel tanngnissing kan forårsake midlertidig ising. Det samme gjelder om du mister en fylling.

  • Tannkjøttbetennelse (periodontitt): Tannkjøttbetennelse gir i seg selv ikke ising, men det fører til at tannkjøttet trekker seg tilbake og dermed blottlegger den mer følsomme rotoverflaten på tennene.

  • Utviklingsforstyrrelser, som molar incisiv hypomineralisering (MIH): Dette er en utviklingsforstyrrelse der emaljen på jeksler og fortenner er tynn og svak. Resultatet er at tennene er dårligere beskyttet og iser mer. Antallet som får MIH rapporteres å være økende, men det er likevel usikkert hvor mange som har det. Enkelte studier viser over 10% forekomst av MIH.

Tannbleking kan gi ising i tennene

Tannbleking er en annen ting som av og til gir ising i tennene. Her er det ikke snakk om at tennene er svekket, men at vi utsetter tennene for en tøff behandling. Bleking gjøres ved at vi legger på et blekemiddel som trenger inn i emaljen (for å trekke ut misfarging) og dermed delvis går gjennom den ytre beskyttelsen, noe som kan gi ising. Dette er vanligvis ufarlig og midlertidig. Likevel er det viktig å være klar over at ising ved tannbleking kan være tegn på at tennene dine ikke bør blekes.

Det kan derfor være lurt å gå til tannlegen dersom du ønsker å bleke tennene dine.

Ising i tennene

Hvordan bli kvitt ising i tennene?

Hvordan du kan bli kvitt ising i tennene avhenger av årsaken. Her er likevel noen generelle råd om hva som kan lindre eller behandle ising:

  • Bruk tannkrem for følsomme tenner: Spesielle tannkremer for følsomme tenner inneholder ingredienser som kan redusere følsomheten, og regelmessig bruk kan derfor bidra til å lindre ising.
  • Unngå sure matvarer og drikker som blant annet juice, brus, sitrusfrukter og vin. Disse kan gi syreskader og føre til tannemaljeskader. Reduser inntaket for å redusere isingen.
  • Tannbeskyttelse (bittskinne): For de med ising forårsaket av tannslitasje kan bruk av en tannbeskyttelse anbefales.
  • God og forsiktig munnhygiene: Det er viktig med regelmessig tannbørsting og bruk av tanntråd for å forhindre tannproblemer. Og det er viktig at denne rengjøringen gjøres skånsomt. Altså børst nøye, men med lett hånd og med myk børste.

Husk at det er viktig å konsultere en tannlege for råd som er spesifikke for din situasjon, siden årsaken til ising varierer fra person til person.

Hva kan ising i tennene bety?

I og med at ising kan bety alt fra midlertidig sensitivitet i tennene til store tannskader, så anbefales at det vurderes av tannlege eller tannpleier. Bare da kan det stilles riktig diagnose og videre gjøres riktig behandling.

Kan ising gå over av seg selv?

Ising i tennene kan noen ganger gå over av seg selv, spesielt hvis det skyldes midlertidige faktorer som ikke krever behandling, for eksempel tannbleking: Hvis isingen oppstår etter tannbleking, vil den vanligvis avta når du avslutter behandlingen eller reduserer bruken av blekemiddel. Men hvis ising i tennene vedvarer og øker i intensitet, kan det skyldes underliggende tannproblemer, og vil kreve behandling.

Hvor lenge varer isingen?

Varigheten av ising i tennene varierer avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden. For noen mennesker kan ising være midlertidig og vare i noen sekunder til noen få dager. Hos andre kan det vedvare over lengre tid, og da skyldes det trolig mer alvorlige årsaker som tannkaries, tannskader eller tannkjøttproblemer.

Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.