Rotfylling

rotfylling av tann illustrasjon

Hva er en rotfylling?

En rotfylling er utrensning av hulrommet inne i en tann. Tennene er harde på utsiden og noe mykere lenger inn. Innerst er det et hulrom med nerver og blodårer.

Dersom du har en betent tann må nerver og blodårer renses ut og hulrommet tettes med et roftyllingsmateriale. Poenget er å forsegle tannen slik at bakterier ikke trives og formerer seg.

Når må en tann rotfylles?

Den vanligste årsaken til behov for rotfylling er at det har blitt infeksjon i tannen. Dette skjer ved at et hull i tannen har blitt så stort at det går helt inn til nerven. Hull i tannen oppstår ved at bakterier ødelegger den. Når bakteriene har god tilgang på mat (plakk på tennene) formerer de seg og slipper ut syre. Denne syren etser hull i tennene. Blir hullet dypt nok, kommer bakteriene inn til nerven hvor de etablerer seg, tannen dør og den må rotfylles.

rotfylling illustrasjon hull i tann

De som har mange hull og store fyllinger er mer utsatt for å måtte rotfylle.
En annen årsak til behov for rotfylling er at det har blitt inflammasjon i tannen. Dette er også en type betennelse, men uten bakterier som årsak.

I denne situasjonen har tannen blitt skadet på en måte som gjør nerven irritert (noe som kan skje ved slag mot tannen, eller ved at det tidligere er lagt en stor fylling i den). Det blir økt trykk inne i tannen og man får tannverk. Det er da nødvendig å lette på trykket i tannen ved å borre inn til nerven for så å rotfylle den.

Er det vondt med rotfylling?

Med god bedøvelse skal det ikke være vondt å rotfylle en tann.

Er tannen død som følge av bakterier i tannen vil også nerven i tannen være død. Denne nerven kan da ikke sende noen smertesignaler. Det er likevel andre nerver rundt rotspissen som kan gi smerter - man gir derfor alltid bedøvelse selv om tannen er død.

Dersom tannen har inflammasjon (betennelse uten bakterier) og økt trykk vil den være overfølsom for berøring. I slike tilfeller kan det være utfordrende å få bedøvelsen til å sitte skikkelig.

Den første tiden etter rotfylling kan tannen være litt øm. Dette forventes å gå over av seg selv

Hvordan foregår en rotfylling?

For å rotfylle må man ha tilgang til nerven gjennom kronen på tannen. Først fjernes sykt vev (som det er hull i) før åpningen utvides får å få god vertikal tilgang til hulrommet sentralt i tannen.
Hulrommet renses ut med forskjellige spiralformede nåler og ulike rensevæsker. Dette for å skrape bort bakterier og desinfisere nervekanalen.

Tannen/kanalen fylles med en antibiotikapasta som skal ligge noen uker for å drepe bakteriene man ikke mekanisk klarer å skrape bort. Ved neste besøk vaskes tannen ren før rotkanalen forsegles og det legges en tett fylling på toppen. Så lenge behandlingen pågår går man med en midlertidig fylling i tannen.

rotfylling illustrasjon fylling en kanal

Munnhulen er full av bakterier som under behandlingen må holdes unna rotfyllingen. Det er derfor viktig at prosedyren gjøres under rene forhold. For å oppnå dette må tannlegen benytte en plast-duk (Kofferdam) som beskytter tannen fra resten av munnhulen.

Er en rotfylt tann like god som en vanlig tann?

Nei, det beste er intakte og friske tenner, men en rotfylt tann kan likevel fungere i mange år. Ved rotfylling forsegles tannen med et kunstig materiale. Prosessen gjør at tannen tørker ut og blir noe sprøere enn en vanlig tann.

En rotfylt og sprøere tann er mer utsatt for å knekke enn en vanlig frisk tann. Dersom mye av tannen er ødelagt eller fjernet i forbindelse med rotfyllingen anbefales det at tannen beskyttes med en kunstig krone. Kronen holder tannen sammen og begrenser faren for sprekkdannelse.

Enkelte ganger kan en tann få reinfisert rotfylling. Det vil si at det oppstår en ny betennelse i nerven selv om tannen er rotfylt. I de tilfellene vil man som oftest forsøke å gjøre rotfyllingen en gang til før man eventuelt vurderer om tannen i det hele tatt kan beholdes.

Kan alle tenner rotfylles?

Det kommer an på hvor mye som er igjen av tannen. Det må være ingen nok tannsubstans til at man får gjort en ren prosedyre og til at man kan bygge tannen igjen når rotfyllingen er ferdig. Dersom det bare står igjen en liten rotrest vil rotfyllingen kun være et dårlig forsøk på å redde tannen. Det er da bedre å fjerne tannen og heller vurdere en ny tann i form av bro eller implantat.

Hva koster en rotfylling?

Pris på rotfylling avhenger av hvor mange røtter tannen har, hvor mange besøk som kreves for å få kontroll med bakteriene i tannen, og hva slags toppfylling eller krone som lages på toppen. Prisene starter på Kr. 4500,-. Her kan du lese mer om rotfylling behandling og priser.

Rotfylling - Oppsummering

Rotfylling gjøres når et hull i tannen har blitt stort og dypt at nerven er involvert. For å hindre at bakterier sprer seg må man forsegle nervekanalen i tannen. Tannen fylles med et plastisk materiale som hindrer at bakteriene får rom til å formere seg. En rotfylt tann kan tygges med på vanlig måte, men viser seg likevel å være noe svakere enn en frisk tann.

Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.