Skallfasetter

skallfasetter

Hva er skallfasetter?

Skallfasetter (eller fasetter) er et tynt porselenslag som limes utenpå tennene. Både porselenet og limet har farge som passer til resten av tennene, eller til den fargenyansen man ønsker å oppnå.

Skallfasetter kan brukes i flere situasjoner. Et eksempel er misfarginger hvor fasettene vil kamuflere misfargingene slik at tennene blir penere. I andre situasjoner med slitte, ødelagte eller deformerte tenner kan fasetter brukes til å bygge opp tennene til ønsket størrelse, farge og form.

Skallfasetter er nesten det samme som tannkroner (kroner). Både fasetter og kroner er kunstige oppbygginger av tennene og krever mer eller mindre nedsliping av tennene. Kroner er oppbygginger der tennene har store skader, mens fasetter er oppbygginger av tenner med mindre skader, gjerne der estetikken ønskes bedret.

Dersom tennene i utgangspunktet er friske vil det ikke være riktig med omfattende nedsliping (altså kroner). Besliping til kroner er en stor belastning for tennene og gir økt risiko for komplikasjoner.

Hva er risikoen ved å få skallfasetter?

Selv om skallfasetter er en populær estetisk tannprosedyre, er det viktig å være oppmerksom på noen potensielle risikoer. Dette inkluderer muligheten for tannfølsomhet etter prosedyren, spesielt ved varm eller kald drikke. Videre kan det oppstå skader eller brudd på skallene, noe som kan kreve at de må reparasjon eller byttes. Noen personer kan oppleve en uønsket fargeforskjell mellom skallfasettene og de naturlige tennene over tid. Det er også viktig å merke seg at vedvarende dårlig munnhygiene kan føre til problemer med tannkjøttbetennelse og irritasjon langs kanten av tannkjøttet.

Etter behandling med skallfasetter er det spesielt viktig å gå regelmessig til tannlege eller tannpleier for vedlikehold og oppfølging.

Hvor lang tid tar det å få skallfasetter?

Når det lages fasetter må behandlingen gjøres over flere besøk, som oftest to.

Ved første besøk gjøres det en forsiktig sliping av tennene og det tas en digital scan. Basert på scannen vil tannteknikeren lage fasettene som så limes på plass ved neste besøk. Det varierer litt hvor lang tid tekniker trenger på arbeidet, men som oftest er det snakk om 2 uker mellom første og andre besøk.

 

Hvem kan få skallfasetter?

I utgangspunktet kan alle som har egne tenner få skallfasetter. Likevel er det ikke alltid det som anbefales. Dersom tennene har store hull, slitasje, skader eller misfarginger kan det være bedre å bygge dem opp med kroner enn å lage fasetter. En krone dekker mer av tannen og kamuflerer bedre uønskede skader eller misfarginger.

Ved mindre skader eller der man har et estetisk behov vil fasetter være en god behandling.

Hvor mye koster skallfasetter?

Både skallfasetter og kroner krever samarbeid med tanntekniker. Prosessen er omtrent lik og koster derfor det samme. Les mer om priser på skallfasetter.

Kan man få HELFO-refusjon på skallfasetter?

Ja, i enkelte tilfeller. Som med all HELFO-refusjon må man ha en spesiell årsak til behandlingsbehovet for å få støtte. HELFO har laget en liste over 15 grupper som kan få støtte, se HELFO.

I forhold til behandling med fasetter kan spesielt uttalt slitasje, munntørrhet eller underliggende sykdom gi rett til refusjon. Det er tydelige begrensninger i refusjonsordningen så hvert enkelt tilfelle må vurderes av tannlegen.

Skallfasetter uten sliping

Skallfasetter uten sliping, også kjent som “non-prep” skallfasetter, er behandling med fasetter uten at det må fjernes en del av tannemaljen. Denne skånsomme prosedyren innebærer tynne skallfasetter som festes direkte på overflaten av tennene, ofte med minimal eller ingen tannpreparering. Selv om denne metoden kan være passende for visse tilfeller, er det viktig å få vurdert av tannlegen om “non-prep” skallfasetter er det rette valget for deg.

Har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss

"*" obligatorisk felt

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.